100% živé
jogurtové kultury
Energie je důležitá pro tělo k mnoha účelům, včetně mozkových funkcí, metabolismu orgánů a svalové aktivity. Hlavním zdrojem energie jsou sacharidy, bílkoviny, tuky a alkohol.
Bílkoviny jsou nejuniverzálnějšími makronutrienty, které udržují zásadní funkční a strukturální vlastnosti lidského těla . Jsou členěny na aminokyseliny, které imunitní systém používá jako stavební kameny pro svaly, orgány a některé důležité hormony. Přestože lidské tělo si některé aminokyseliny umí vyrobit, existuje devět esenciálních aminokyselin, které lze získat pouze z potravy.
Sacharidy jsou nejčastějším zdrojem energie, zejména pro mozek, který vyžaduje pro svůj metabolismus glukózu. Ta se běžně vyskytuje v rostlinách jako jsou obiloviny, luštěniny, ovoce a zelenina. Mléčné výrobky jsou jediné živočišné potraviny obsahující velké množství sacharidů, a to v podobě laktózy.
Tuky jsou nejkoncentrovanější zdroj energie, a také mohou fungovat jako zásobníky energie, když jsou uloženy v těle v podobě tukové tkáně. Jsou zapojeny do mnoha strukturálních a metabolických funkcí organismu. Tuky jsou navíc potřebné pro absorpci v tuku rozpustných vitamínů, tedy vitaminy A, D, E a K.
Vláknina je nestravitelná část rostlin. Přestože není stravitelná v žaludku a střevech, změkčuje stolici a zkracuje čas zažívání v trávicím traktu. Proto je velmi důležitá pro trávicí systém.
Sodík se vyskytuje ve většině potravin jako chlorid sodný, který známe jako "sůl". To je důležité pro udržení objemu tělesných tekutin a elektrický potenciál v tkáních. Velká část příjmu sodíku pro člověka je ze zpracovaných potravin. Vysoký příjem sodíku se vztahuje k hypertenzi, takže lidem se doporučuje kontrolovat jejich příjem sodíku/soli.
Calcium je zásadní pro normální růst a vývoj kostí, jakož i řádné fungování neuromuskulární a srdeční funkce. Nízký příjem vápníku je obvykle spojen s řídnutím kostí, zejména osteoporózou. Adekvátní příjem vápníku z potravy je nesmírně důležitý v období rychlého růstu (malé děti) kostní hmoty. Mléčné výrobky, mléko, sýr a jogurt, jsou dobře známé zdroje vápníku. Adekvátní příjem vápníku navíc zaručuje příjem vitaminu D a cvičení vám pomůže k dosažení optimálního zdraví kostí.
Naše jogurtové výrobky obsahují 100% živou jogurtovou kulturu bez přidaných chemických látek, konzervantů, barviv a škrobu.